Bo: positieve psychologie

In deze blog leer ik je meer over positieve psychologie, maar eerst zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Bo en ben 24 jaar oud. Mensen omschrijven mij als enthousiast, sportief en energiek. In elke gymles laat ik dit naar voren komen. Momenteel werk ik als groepslesinstructeur bij Buenting Sport in Amstelveen en geef ik skiles bij Skischule Fiss-Ladis in Oostenrijk. Verder probeer ik mij nu verder te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied door de opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) te volgen aan de Hogeschool van Amsterdam. Nadat ik hier ben afgestudeerd zou ik graag aan de slag willen als Lichamelijke Opvoeding docent. Mensen aanzetten tot een gezondere levensstijl en mensen aan het sporten krijgen maakt mij gelukkig!

Wat is gelukkig zijn? De positieve psychologie is een wetenschap die zich richt op wat ons gelukkig maakt. Het streeft er namelijk naar je welbevinden te versterken en veerkracht te vergroten. In tegenstelling tot de traditionele psychologie focust de positieve psychologie zich op het positieve in het leven, ook wel je sterke punten. Denk aan prettige emoties, positieve ervaringen, goede eigenschappen, fijn gedachten en gevoelens die je leven de moeite waard maken. Tekorten worden overigens niet ontkent. Het betekent niet dat je geen verdriet meer mag hebben of geen moeilijkheden kunt ervaren. De gedachten van positieve psychologie is dat wanneer je richt op het positieve zaken in je leven je beter in staat bent te dealen met tegenslagen.

Positieve psychologie richt zich op positieve gedachten die leiden tot positieve emoties en gevoelens. Een bekende oefening van positieve psychologie is ‘’what went well today’’. Schrijf dagelijks aan het einde van de dag drie dingen op waar je blij, tevreden en/of dankbaar voor bent en ook waarom. Doe je deze oefening een tijdje? Dan krijg je meer aandacht voor de positieve gebeurtenissen in je leven en ga je bovendien stukken beter in je vel zitten. Weet jij al wat jou gelukkig maakt?