Positieve psychologie

Tijdens de minor special needs kun je de masterclass positieve psychologie volgen. Dit is een recente en grote stroming binnen de psychologie die uitgaat van de sterken kanten van mensen. Niet tekorten maar talenten staan centraal. Je kunt de inzichten uit de positieve psychologie direct toepassen in je eigen leven en met je sporters, leerlingen en alle doelgroepen.

In de positieve psychologie kijken we vooral naar what sterk en goed is in plaats van alles wat niet goed is. Van wat is ‘wrong’ naar wat is ‘strong’!

Tijdens de masterclass maken we onder meer kennis met de 5 pijlers van welbevinden en bloei volgens de positieve psychologie.

In dit artikel van Erik Hein – geschreven voor sporters en trainers in de Covid crisis – kun je alvast wat meer leren over de positieve psychologie!

Kindness oefeningen

Kindness oefeningen hebben een positieve invloed op vrijwel alle vijf pijlers van welbevinden uit de positieve psychologie. Vooral op de pijler positieve emoties en positieve relaties. En het kan zo simpel en kost zo weinig. Een leuke uitdaging is om er vandaag vijf te doen! Paar voorbeelden ter inspiratie maar de lijst is eindeloos:

  • Maak een kop koffie voor je vader of je moeder
  • Stuur je grootouders een kaart
  • Wens de kassière een fijne dag
  • Geef de docent of trainer een compliment voor de training
  • Geef iemand voorrang in het verkeer of de winkel