Puck Minnebo: de Wondervraag!

Mijn naam is Puck Minnebo en ik ben 21 jaar oud. Ik studeer aan de Alo Amsterdam en zit in mijn derde leerjaar. Ik volg dit jaar de minor Special Needs en liep voor deze minor stage op een manege genaamd De blijde ruiters.

Een oefening die veel gebruikt word in de positieve psychologie is de ‘wondervraag’. Bij de wondervraag stel je de vraag aan iemand: ‘ wat als je vanavond zou gaan slapen en morgen werd in jouw ideale wereld. Hoe zou die er dan uitzien?’ 

De wondervraag is bedacht door Steve de Shazer. Het is een onderdeel van de oplossingsgerichte therapie oftewel de positieve psychologie. Het doel van deze aanpak is dat de uitzonderingen in het leven van de patiënt te vinden. Hiermee bedoelt men dat men situaties wil vinden waarin het probleem niet aanwezig is. Het doel is dan om deze situaties zoveel mogelijk te vermeerderen.

Ideeënmaker: Stel jezelf de WondervraagEen aantal andere vragen die nog gesteld zouden kunnen worden tijdens een sessie zouden kunnen zijn:
1)‘Ik weet het niet.’ ‘Als je het wel wist, wat zou het dan zijn?
2) Hoe zou het zijn als het al gelukt was?
3)Wat zou je doen als je niet kon falen?
4) ‘Ik kan niet dansen.’ ‘Wat als je het wel kon? Hoe zou je dan bewegen?’
Door deze vragen te stellen zal je sneller geïnspireerd raken om  oplossingen te vinden te gaan gebruiken.