Tippi van der Sluis : oplossingsgericht werken!

Mijn naam is Tippi van der Sluis, ik ben 21 jaar en ik woon in Haarlem samen met mijn broertje en zus. Mijn zus zit, net zoals ik, in jaar 3 van de ALO en wij kunnen elkaar goed helpen met onze studie. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mijn blog te lezen.

Met deze blog wil ik jullie meer vertellen over de positieve psychologie. De positieve psychologie focust zich op positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Dit in tegenstelling tot de klassieke psychologie, dat zich richt op problemen en gebreken. Dus het gaat van wat is ‘wrong’ naar wat is ‘strong’! De positieve psychologie negeert niet de minder leuke kanten van het leven, want er wordt niet ontkent dat er veel mis kan gaan, maar er wordt benadrukt dat sterkte net zo belangrijk is als zwakte.

Positieve psychologie lijkt op oplossingsgericht werken. Bij oplossingsgericht werken gaat het om wat mensen wel willen in plaats van wat mensen niet willen. Schaalvragen zijn daarbij mooie handvaten om een gesprek aan te gaan. Schaalvragen zijn vragen die je gebruikt met een schaal. Dus  bijvoorbeeld: Hoe voel je je op de schaal van 1 tot 10? Dan is een vervolgvraag waarom het dat cijfer is en niet lager, waardoor je het positief benadert ook al is het misschien een laag cijfer. Je denkt dus na over wat er wel al goed gaat. Dit vind ik een mooie manier van nadenken over oplossingen en zal dit zeker zelf ook gaan toepassen. Misschien laat dit jou ook op een positieve manier denken!